https://www.nykterbalans.se

Ister

Ister

Ister är ett halvmjukt fett hos en del djur, det kan tyckas vara fullständigt ointressant att veta att detta fett finns i närheten av tarmarna, njurarna och revbenen hos gris och andra icke idisslande djur men den kunskapen kan vara bra att ha som ett oerhört intressant samtalsämne när man är på lunchrasten, på skolgården, ute och raggar o.s.v., således en mycket användbar kunskap. Det finns även andra typer av ister som t.ex. alkoholister, kokainister, heroinister o.s.v., dessa personer är beroende av någon kemisk drog och benämns oftast som alkoholist respektive narkoman - alkoholism är av WHO klassad som sjukdom medan narkomani inte är det vilket jag personligen tycker är märkligt eftersom båda innebär att vissa personer efter regelbundet intag av droger som t.ex. alkohol, opiater, bensodiazepiner och liknande genom toleransutveckling vänjer sig vid drogen och skapar ett behov av ytterligare intag vilket i sin tur kan orsaka fysiska och/eller psykiska problem, m.a.o. ett begär att inta drogen som i sin tur resulterar i sjukdom. Att inte båda klassas som sjukdomar har förmodligen medicinska eller politiska orsaker men samhället i stort betraktar alla typer av drogmissbruk som sjukdom.

Något botemedel för dessa sjukdomar finns inte, men man kan bli helt symtomfri. För att bli fri från de obehagliga och ibland livshotande symtom som drogen ger finns flera olika möjligheter, bl.a. Länkarnas 7-punktsprogram som finns på Länkarnas Riksförbunds hemsida: www.rikslankarna.se

Man skiljer ofta på alkoholberoende och andra typer av beroende av kemiska droger och det stämmer medicinskt och socialt - men metoder för att bli nykter är i stort sätt de samma.

När man som beroende bestämt sig för att ändra sin livsstil, bli nykter och få ordning på tillvaron måste man vara beredd på att vägen till nykterhet sker stegvis:

  • Börja med avgiftning, försök inte göra det på egen hand för det brukar oftast misslyckas och kan faktiskt vara livsfarligt. Sök därför professionell hjälp som du kan erhålla via din läkare, beroendecentrum i din kommun eller Vårdguiden 1177.
  • Som missbrukare har man antagligen rubbat sin dygnsrytm – för att "normalisera" den är det viktigt att i första hand göra den regelbunden. Gå alltid till sängs vid en viss tid även om du inte känner dig trött och gå alltid upp vid en viss tid även om du vill ligga kvar. Använd gärna en väckarklocka som hjälp för att gå och lägga dig t.ex. kl.23.00 och gå upp kl.08.00 varje dag, det kommer inte att ta särskilt läng tid innan du vant dig vid dessa rutiner. Länkarnas 7-punktsprogram som du hittar på hemsida: www.rikslankarna,se är också ett bra hjälpmedel för den som vill bli nykter.
  • Med all säkerhet kommer du i olika sammanhang bli erbjuden någon form av alkoholhaltig dryck och då ska du tacka nej och tala om att du bestämt dig för att inte dricka alkohol. Du behöver absolut inte komma med någon krystad förklaring, det räcker gott och väl med att säga att du bestämt dig – det kommer att accepteras.

Rabiata nykterhetsivrare berättar gärna om hur underbart det är att vara nykter och att alla problem försvinner när man blir nykter, men verkligheten är inte så idyllisk, för oavsett om man är nykter eller påverkad så kommer det att finnas problem – den stora fördelen med att vara nykter är att de problem som eventuellt uppstår när du är nykter blir färre och blir mycket enklare att hantera än de du har att brottas med när du är berusad.

När du blivit nykter och att allt verkar bra vill du med all säkerhet att det ska förbli så – för att uppnå stabil nykterhet är det viktigt att komma ihåg att när man varit beroende så är det oerhört lätt att återigen bli det. För att undvika att det sker bör du hela tiden vara uppmärksam på allt som kan äventyra din nykterhet.

Uppmärksamhet, uppmärksamhet, uppmärksamhet.

Ja, upprepningen av samma ord är inspirerat av reklam om ett låneförmedlingsföretag, att få stabil nykterhet är också ett lån, ett räntefritt lån, det enda du behöver betala är uppmärksamhet.

  • Som nynykter bör du undvika miljöer och sammankomster där alkohol förekommer, stressituationer och annat som du tycker känns obekvämt och jobbigt. Om du får tankar som kretsar kring alkohol ska du genast göra något, vad som helst, för att få din hjärna att tänka på något helt annat. Tala om för din omgivning att du beslutat dig för att inte dricka alkohol, de flesta kommer att acceptera ditt beslut – de som inte gör det är förmodligen inte dina riktiga vänner. Länkarnas 7-puktsprogram är ett bra hjälpmedel som du hittar på hemsida: www.rikslankarna.se, besök ett av de Länksällskap som finns i hela landet, de hittar du också på hemsidan. Om du är nyfiken på hur ett Länksällskap ser ut går du t.ex. till Solnalänkarnas hemsida: www.solnalamkarna.se. Att umgås med andra som varit i samma situation som du underlättar att nå ditt mål att bli nykter – gå med i ett länksällskap på prov och träffa människor som numera är nyktra alkoholister och skapa din egen uppfattning.

  • När man varit nykter en längre tid, månader, några år eller ännu längre tid kan man helt plötsligt tänka: "Nu har jag varit nykter så länge så det är nog ingen fara om jag tar en öl med kompisarna eller lite vin till maten" - det är en av en av de många olika signaler som kan äventyra din nykterhet. När sådana tankar dyker upp tar man fram minnena av allt dåligt och ställer sig frågan om det verkligen är vettigt att ta risken att bli beroende igen. Se ljust på framtiden och ta bara fram de dåliga minnena när de behövs för att upprätthålla din nykterhet.

Denna riktade uppmärksamhet blir efter en tid en del av din vanliga vardag så du kommer inte att märka den – den riktade uppmärksamheten alltså.

Tänk på att stabil nykterhet är ett lån, ett lån som är kostnadsfritt och som du kan förlänga så länge du är uppmärksam.

Peter von Rothstein

Solnalänkarna

Nykter och balanserad 

https://www.nykterbalans.se