https://www.nykterbalans.se

Midsommar

Midsommar

Midsommar är en högtid som firas nära sommarsolståndet, främst i norra Europa. I Finland och Sverige infaller den numera under perioden 20–26 juni, med inledande högtidsafton fredagen 19–25 juni. Sedan 300-talet firar den kristna kyrkan Johannes Döparens födelse den 24 juni varför högtiden i vissa områden starkt har förknippats, eller fortfarande förknippas med honom. I exempelvis Finland kallas midsommar för Juhannus på finska[1] och ibland för Johanne på finlandssvenska[2], på Island Jónsmessa, i Danmark och Norge för sankthans[3] i Norge även jonsok, och i vissa engelskspråkiga områden för Saint John's Day.[4] I folkligt svenskt firande har midsommarafton, likt julafton och påskafton, en starkare ställning än själva midsommardagen, vilket är en nordeuropeisk särtradition.

I Sverige är det vanligaste firandet av midsommar knutet till dans kring en midsommarstång – en lövad och blomprydd stång eller påle, antingen i form av ett kors med kransar hängande från tvärslån eller en eller flera större kransar som hänger i band och omsluter pålen.

Man bildar ringar och dansar kring stången, medan man sjunger traditionella lekvisor. Midsommarstången (även kallad majstång) kom troligen till Sverige från Tyskland på 1300- eller 1400-talet.[16] Under midsommarfirandet förekommer även lekar som säcklöpning och andra aktiviteter.

Att ha en blomsterkrans i håret är vanligt under midsommar, främst bland barn och kvinnor. Man kan binda dem med björkris eller ståltråd som bas och därvid tillfoga blad och blommor.

Vid midsommar är det i Sverige vanligt att äta matjessill, gräddfil och gräslök, färskpotatis och jordgubbar. Midsommar förknippas i hög grad med just färskpotatisen, som ofta serveras med dill. Många dricker snaps till maten. En stor del av traditionen inkluderar att man sjunger en liten nubbevisa innan man dricker snapsen. Helan går, När gäddorna får och Tänk om jag hade lilla nubben är kända snapsvisor på midsommar.[17]

Många undrar nog varifrån ordet Majstång kommer i samband med midsommarfirandet runt 20 juni. Det har inget med månaden Maj att göra.

Förr i tiden var det vanligt att man firade vårens ankomst genom att smycka sina hem med löv och blommor.

Traditionen att resa en stång dekorerad med löv och blommor lär komma från Tyskland.

Ordet "maja" betyder att smycka med löv. Därifrån kommer ordet majstång.

https://www.nykterbalans.se