https://www.nykterbalans.se

Var som vanligt men ändå inte

Var som vanligt men ändå inte

Det talas och skrivs om hur svårt det är att bli nykter, men är det verkligen så? OK, det är inte lätt, men inte särskilt svårt heller. Först och främst gäller det att bestämma sig och det är egentligen inte särskilt svårt. Men tyvärr är det så att när man väl bestämt sig så ligger "det är svårt att bli nykter" kvar i det undermedvetna och utgör således ett hinder för att uppnå nykterhet. Vad gör man åt det hindret då?

Det undermedvetna är psykiska reflexer och reflexer är svåra att hantera, i det undermedvetna lagras även information man erhållit men inte lagrat nedvetet – de är ingen reflex utan invanda mönster och de är avsevärt enklare att hantera. Det finns inget universalknep för att kontrollera dem men när det undermedvetna påminner dig om något som inte känns bra ska du helt enkelt bortse från det.

"Att vara som vanligt men ändå inte" låter onekligen en aning kryptiskt men det är det faktiskt inte, alla har rutiner, vissa av dem har vi själva åstadkommit helt medvetet och några p.g.a. att vi så gör samma sak regelbundet. Vi tar ett exempel; när en person dricker alkohol regelbundet blir det till slut en invant mönster, som t.ex. att öppna kylskåpsdörren för att ta fram en starköl. Om man istället för att göra denna den första tanken till viljes stålsätter man sig att ta fram något annat eller stänga kylen och göra något annat och när man gjort det några gånger har man åstadkommit en förändring – man har rutinen kvar men ändrat innehållet, man gör alltså som vanligt men ändå inte.

  • Är det verkligen så enkelt? Fungerar det?

Ja, för mig fungerade det, så det fungerar med all säkerhet för andra också. När jag själv provade det här för första gången genom att låta bli ölen och sätta på kaffebryggaren istället blev jag faktiskt förvånad, för efter bara någon minut hade jag glömt bort ölen för då var ju hjärnan upptagen med något helt annat. Nästa gång när jag öppnade kylskåpet fanns tanken på att ta en öl naturligtvis kvar men jag stålsatte mig att göra något annat. Varje gång tankarna kretsade kring att ta en öl, öppna en flaska vin eller gå på puben så gjorde jag något annat istället, kaffebryggaren i all ära men den var ju inte det enda möjligheten arr få tanken på öl att komma av sig – egentligen kunde jag göra vad som helst för att låta bli den.

Det är onekligen enkelt att avleda den första tanken genom att omedelbart göra något helt annat, men man måste alltid vara mycket uppmärksam på att tankar på alkohol eller något annat man vill undvika kan dyka upp när som helst och när det händer är det ytterst viktigt att agera på en gång.

När man uppnått sitt mål att bli nykter är det viktigt att även i fortsättningen ha ett bra liv utan alkohol. För att bevara den nyvunna nykterheten och göra den till en del av det nya livet på ett enkelt sätt kan man gå med i en nykterhetsförening som t.ex. Länkarna som har Sällskap i hela landet - de hittar du på Länkarnas Riksförbunds hemsida: www.rikslankarna.se. Hos ett Länksällskap får du stöd och hjälp av personer som själva varit i samma situation som du, m.a.o. människor som har egna erfarenheter av beroende/missbruk och därmed vet hur verkligheten ser ut för personer som har problem med nykterheten.

Istället för att öppna kylskåpet och ta en öl, gå till puben eller Systembolaget så besöker Du Länkarna regelbundet – man gör som vanligt men ändå inte.

Peter von Rothstein

Solnalänkarna

Nykter och balanserad 

https://www.nykterbalans.se